Khamis, 20 Mac 2014

Interview: WEOT SKAM


WEOT SKAM dari Georgetown, Pulau Pinang ini wujud semenjak 2002 lagi. Karya punk/hardcore mereka bermula dengan pengeluaran '1st Demo/Reheasal' cassette 2003 dan '2nd Demo/Reheasal' CD-r 2004. Mereka juga terlibat dengan pelbagai projek split dan compilation. Keluaran terbaru WEOT SKAM adalah "Six-Pack Tsunami Attack" CD 2013. Sebuah interview telah diatur dan dijawab oleh Edd (gitar) dan Dzul (vokal).

1. Tahniah kepada Weot Skam kerana baru sahaja mengeluarkan CD 2013 "Six-Pack Tsunami Attack". Apakah maknanya penghasilan album ini kepada Weot Skam?
Edd: Thanks. This release means and represent everything that the band is about. Kalau ang kenai kami dan mendengar lagu-lagi pada cd kami, aku guarantee you could imagine what is it all about.

2. Kepada yang mungkin tidak begitu mengenali Weot Skam, boleh cerita sedikit bagaimana band ini bermula, apa idea asalnya dan line-up sekarang?
Edd: The first original line up started at around 2002. Kami mula kenai kat komtar through skateboarding. Idea asalnya was just to skate and play punk music. As years go by we had 2 waves of line up changes but currently as of 2013 its Edd, Dzul, Leon, Marco and Sam from the band Coma helping us to play the drums. It’s 2014 dan kami masih punk but with shitty jobs, still skating and still fucking up. What makes us interesting is the diversity of line-up members from different races and musical background which makes us not your typical local band. The current lineup is solid as fuck.

3. Ok, apa definasi muzik yang dibawa oleh Weot Skam? Dari mana kamu semua perolehi inspirasi untuk muzik Weot Skam?
Edd: Definasi music Weot Skam has always been nothing else but punk music. Inspirasi actually comes from our surrounding and the stuff we do and faceeach day. Nothing fancy, no bullshit just things we like and hate.

4. Berapa lama agaknya mengambil masa untuk siapkan rakaman dan penerbitan "Six-Pack Tsunami Attack"? Mungkin ada pengalaman menarik yang dapat dikongsi sepanjang tugasan menyiapkan album tersebut?
Edd: Rakaman ini makan masa yang agak agak lama yang memang tak masuk akal. Ittoook us 1 year. Rakaman ini dibuat di Soundmaker Penang. At that time aku bekerja di Melaka, Marco travels around the country for his work and thesis, Leon pulak has 2 metal bands yang agak aktif. Tapi the good thing was that everyone was committed to make this release happen.Pengalaman disini was that we had a chance to explore the recording process in depth throughout. It wasn’t like the normal recording sessions which a band comes, play, edit, mixing, mastering and Siap sudah. What we did was the total opposite. We had the sound engineer us the lineup was as well taking part and learning to do what he does but tarak la dasyat mana tapi it was a good learning curve for all of us. Kalau ada anything that sucks on this cd, we don’t mind because we suck good \m/ !!.


5. Siapa disebalik kerja-kerja mencipta dan menggubah lagu-lagu dalam album tersebut?
Edd: Kami semuaa take responsibility in doing and contributing everything. No one is left out to be lazy.

6. Apa intipati lirik dan mesej yang ditulis dan hendak disampaikan kepada pendengar?
Edd: Have fun fuckking up!

7. Cuba cerita sedikit pasal Weot Skam "Fuck Your Promo" Digital vinyl CD-r 2012?
Edd: Promo itu was just to spread the word around. Tarak apa sangat just sharing the new upcoming materials with the kids.

8. Adakah Weot Skam "Breaking EP" cassette 2009 masih boleh diperolehi?
Edd: Aku tak pasti sangat but maybe hampa boleh get in touch with Dzul or deadbeat shop for this.
Dzul: "Breaking" EP sebenarnya sudah habis terjual sebab cassette tu hanya dipress sebanyak 200 copies saja. Aku ada perancangan untuk re-release EP tu tapi maybe dalam bentuk format 7".

9. Hmm.. selepas hampir 10 tahun berlalu, apa yang boleh Weot Skam perkatakan tentang '1st Demo/Reheasal' cassette 2003 dan '2nd Demo/Reheasal' CD-r 2004?
Edd: Hahaha...itu cult abis bagi kami..2 release tu was fun and teramat lah kelakar.Everytime we hangout and pasang balik that stuff aku akan gelak terguling..Suara Dzul, Suara Aku mmg kelakar and bingit. But those 2 stuff were our starting point.

10. Weot Skam juga banyak terlibat dengan penghasilan split dan compilation.. tentu ianya menyeronokkan dan amat berharga bukan?
Edd: Yeahhh..compilation aku tak ingat sangat tapi splits yes. Kami value sangat our split releases because each of the release has it’s significant and It’s a good way to share and spread our ideas elsewhere. Kami biasanya akan buat split dengan band which are on the same page as us.


11. Dead Beat Media yang bertanggungjawab mengeluarkan "Six-Pack Tsunami Attack".. cerita sikit pasal label ni?
Dzul: Dead Beat Media adalah label bersama aku dan isteri Jill Girardi releasing mostly death metal and grindcore. Dead Beat (Shop) pula adalah punk dan metal store yang kami usahakan di Penang distributing all kind of extreme music. "Six-Pack Tsunami Attack" di keluarkan oleh Kandar Mosh Distro dan Pissed Off! Records (Melaka), bukan Dead Beat Media. Kandar Mosh Distro adalah label yg aku buat sebelum Dead Beat Media/Shop. Idea asal label ni hanya untuk release stuff Weot Skam (disamping doing trade and distribute outside stuff in here) memandangkan susah nak harapkan label lain untuk release stuff kami. Lama-lama aku jadi seronok and aku fikir why not aku release some other stuff dari band-band yang aku minat. And Kandar Mosh Distro will continue releasing Weot Skam stuff in the future. Kalau label lain tak mau buat biar aku buat. Kita sendiri pun mampu. Tak perlu mengharapkan orang. Fucking do it yourself and do it already!

12. Bagaimana suasana scene muzik underground di Penang sekarang?
Edd: Suasana disini agak berbeza sedikit but actually its laid back and very relaxing. Tarak la hectic mana but semua orang kenal antara satu sama lain and agak senang untuk membuat kawan and share the same interest and passion.

13. Last sekali, cerita lah sedikit bagaimana kalau kawan-kawan di luar sana nak dapatkan CD "Six-Pack Tsunami Attack" ni? Then, tutup sessi interview ni dengan sedikit kata-kata?
Dzul: Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan CD album kami, boleh lah contact Weot Skam, Kandar Mosh Distro ataupun Dead Beat Shop berharga RM10. Akhir kata, terima kasih pada Noise From Hell zine sebab interview Weot Skam dan sorry sebab lambat reply ini interrview. Harap hang punya project semua berjalan lancar. For the readers, buy the CD because Weot Skam is the real hardcore! Shut the fuck up! Thanks!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan